Browar na pszczyńskim rynku

Środa, 26 Styczeń 2022
BROVAR 16 PETRUS WACHENIUS

Już wkrótce, w samym sercu Pszczyny, zostanie otwarty Brovar 16 Petrus Wachenius wraz z restauracją i pensjonatem. Brovar 16 nawiązuje do historii i dziedzictwa ziemi pszczyńskiej i z pewnością będzie jednym z ciekawszych punktów na kulinarnej mapie Śląska. Odwiedzając Pszczynę, koniecznie napij się wybornego, warzonego piwa, przyprawionego nutą tradycji.

Kilka miesięcy temu, właściciel Bazaru u Koziołka i lokalu Piano Nobile (obecnie Brovar 16), Łukasz Kozioł realizuje swoje marzenie o odtworzeniu pszczyńskich tradycji browarniczych. Niegdyś, w co drugiej pszczyńskiej kamienicy warzono ten złoty trunek, który posiadał niezwykłe walory odżywcze. I choć piwne zabawy były wówczas zakazane, tradycja przetrwała, a Brovar przy ulicy Rynek 16, ma szansę odtworzyć i pokazać nam jak kiedyś bawiono się przy dobrym piwie.

Łukasz Kozioł i jego Brovar 16

Całe przedsięwzięcie realizowane jest we współpracy z Uniwersytetem Śląskim w Katowicach, reprezentowanym przez prof. nauk humanistycznych Dariusza Rotta oraz dr Sławomira Sułowicza - mikrobiologa oraz z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych w osobie Pana Jana Krysiaka.

Dawne piwo nazwane Piwem Wacheniusa zostało uwarzone w ramach projektu „BioWar – piwo Wachenius” w roku – w rocznicę czterechsetlecia pobytu Piotra Wacheniusa – poborcy podatków piwnych - w Pszczynie. Był to temat realizowany wówczas przez Uniwersytet Śląski, Uniwersytet Papieski z Krakowa, Śląski Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, browary rzemieślnicze oraz Muzeum Prasy Śląskiej.

Żeby być na bieżąco, obserwuj Fanpage Brovaru 16.

oprac. Pszczynalokalnie